EnReduce styringssystem for radiatorvarme
Varmeanlegget i HSG4 styres av et sentralt termostatsystem som innhenter temperatur fra 3 el. 4 av våre seksjoner. Systemet kalles EnReduce og det styrer mot en innetemperatur på ca. 22 grader. Dette betyr at du ikke kan justere varmen høyere i din egen seksjon ved bruk av ventil på radiator, men kan kun justere ned fra den temperaturen som EnReduce gir ut i anlegget. Radiator-ventil kan derfor gjerne stå maks åpen hele tiden dersom du ønsker å få så mye varme som mulig, så vil den sentrale termostaten automatisk justere vanntemperaturen. Så lukker du ventilen litt eller helt dersom du ønsker å ha det kaldere enn maks i et rom. Ønsker du å ha det varmere, så må du supplere med el- eller vedfyring selv. Kanskje vinduene i din seksjon er av eldre type som isolerer dårlig? Ordinært sameiermøte i 2013 oppfordret i punkt 5 alle med eldre vinduer til å gjøre utskiftninger for å bidra til reduksjon av energiforbruk.
EnReduce styringssystem har siden det ble installert i 2012 gitt oss vesentlig reduksjon i fyringsutgifter.
Lufting av radiatorer
For at fyringsanlegget skal fungere godt, så er det nødvendig at alle radiatorer luftes når fyringssesongen starter. Dette for at eventuell luft i systemet skal slippe ut. Er det luft i systemet kan det føre til dårlig varme og også at anlegget avgir lyd (rumling, klukking osv). Normalt, så er det ikke mye luft i anlegget, men dersom anlegget f.eks har vært nedtappet ifm. vedlikehold, så kan det føre til luftbobler. Luft i dine radiatorer kan føre til dårlig effekt også i seksjoner som ligger i etasjene over deg.
Det er den enkelte seksjon som er ansvarlig for at lufting av alle radiatorer i seksjonen utføres.
Radiator luftes ved bruk av en såkalt radiatornøkkel. Denne får kjøpt på Jernia, Clas Ohlson, Biltema etc.
I øvre hjørne til radiatoren, gjerne på motsatt side av der den store ventilen er plassert, så finnes det en liten ventil. Gjør klar en kopp el. lign for å samle opp vann. Bruk radiatornøkkelen til å forsiktig åpne ventilen såvidt, inntil det begynner å komme luft eller vann ut av nippelen. Du holder ventilen åpen helt til det ikke kommer luft ut, men kun vann, og tapper gjerne en desiliter for å være sikker på at all luft er ute av radiatoren. Er det mye luft i anlegget så kan det ta en stund å tappe ut luften. Til slutt stenger du ventilen med nøkkelen, og radiatoren er ferdig luftet! Dersom du åpner lufteventil og det hverken kommer luft eller vann ut, så er det trolig at trykket er for lavt i anlegget. Størst sannsynlighet for å oppleve dette dersom du bor i øverste etasje. Meld i tilfelle fra om problemet til styret.
Få en nabo til å hjelpe deg dersom det behøves.
Bildet viser typisk lufteventil med radiatornøkkel